Kako je trajala izgradnja tribina na stadionu FK Mladost u Doboju

unnamed (1)

Izgradnja tribina na stadionu FK Mladost u Doboju

Samo za vjerne domaće ljubitelje fudbala, navijače i gledaoce

Tragom požutjelih stranica i bilješki prvih generacija koje su od seoskog pokrenule takoreć profesionalno igranje fudbala u Doboju poput; Osmana Merdanovića, Ševke Hadžića-Kostića, braće Šefke, Hamde i Salema Merdanovića, Tahvila Hadžića, Abdulaha Kulovića-Baje, Bakotić Mateja-Šjora i drugih nailazimo na zanimljive podatke.

Naime, autor još neobjavljene Monografije o FK Mladost, Hamid Hadžić koji ured punih 5 godina prikuplja izvorne činjenice i podatke od nastanka ovog mjesnog kluba do danas, ovom prilikom otkriva bitne ali historijski značajne podatke o izgradnji tribina na stadionu u Doboju.

Do 1976.godine FK Mladost nije imala značajnih historijskih utakmica, velikih rezultata ili posebnih bitnih pomaka kao Klub, ali je okupljala igrački kadar koji je zaslužan što je ova ekipa radila i djelovala u cjelini na očuvanju i nadograđivanju onog što imaju.

Tako je u sezoni 1976/77 organizovan prvi memorijalni turnir pod nazivom „Hamdo Merdanović“ koji redovno podsjeća na prvog igrača i trenera „mladostaša“.

Ovaj turnir je osvojila ekipa FK Sloge iz Ilijaša. Početkom 1976 godine udareni su temelji na stadionu u Doboju u svrhu izgradnje ttribina a time su iskopana i prva busenja zemlje.

Proliveno je mnogo znoja i kraj ove sezone će biti obilježen zajedno s azavršnim radovima izljevanja betonskih tribina koje su u startu postale funkcionalne sa 600 sjedišta ispod kojih su sagrađene i poslovne prostorije koje su godinama služile za potrebe administrativno tehničke poslove Kluba ali i za rad društveno političkih organizacija mjesne zajednice i mještana Doboja. Tribine i čitav objekat izgrađeni su sredstvima solidarnosti, koja su u vidu dobrovoljnih priloga dali mještani Doboja, Kaknja, organizacije udruženog rada u prvom redu: TE Kakanj, RMU, OOUR Separacija, TC Kakanj, te omladina radnim akcijama a ponajviše igrači koji su aktivno, umjesto treninga imali akcije izvođenja radova na stadionu.

Treba istaći skromne, ali pažnje vrijedne pomoći fudbalskih klubova: Rudara, Jedinstva iz Bihaća, Kupresa, Bistrićaka iz Nemile koji su se novčanim prilozima pridružili ovoj akciji.

Za izgradnju i dizajn će biti zaslužan Stjepan Tomić, inače tadašnji Upravnik građevinara koji je izgradio nacrt tribina za Mladost, a bio je i član Uprave i veliki simpatizer.

On je zbog obaveza projekat predao Mateju Bakotiću-građevinskom inženjeru. Otvaranje se desilo povodom drugog memorijalnog turnira „Hamdo Merdanović“. Danas smo svjedoci izgradnje jednog modernog stadiona i tribina te pomoćnih objekata na stadionu u Doboju nakon ulaska kluba u najveći rang takmičenja od postanka.

Autor teksta i fotografije: Hamid Hadžić

unnamed