U BiH od septembra počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

0a7b7dfa03eb87693d746067afd5fd9a

Bosanskohercegovačka firma Wool Line Sarajevo od rujna će započeti proizvodnju izolacije od ovčije vune u novom proizvodnom pogonu u Hadžićima – rekao je u razgovoru za Fenu direktor firme Wool Line Sarajevo, Bahrudin Bojčić.

Pokretanje proizvodnje bi moglo riješiti ekonomske i ekološke probleme iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa.

” Izolacijski materijal od ovčije vune je budućnost u graditeljstvu, što se pokazalo već u Švicarskoj i Austriji. Ovčija vuna pogodna je za toplinsku izolaciju tavana, potkrovlja, zidova i podova”, izjavio je Bojčić.

Vuna u BiH je šarolikog kvaliteta i nema finoću vlakna za džempere ili slične proizvode. Zato je, smatra, idealna za izolaciju jer za to ne treba imati mekoću, već je bitno da je vuna 100 posto ispravno tretirana i obrađena.

”U idućoj sezoni šišanja, imat ćemo potrebu za cjelokupnim izvorom sirovina ovčije vune na teritoriji BiH, a to se kreće od oko 1.500 do 2.000 tona neoprane vune. Plan je da od travnja do kolovoz 2017. godine, otkupimo cjelokupne količine sirovina s područja BiH”,  naglašava Bojčić.

vuna

Linija za proizvodnju izolacije od ovčije vune dužine je 25 metara, te je dovoljno da na njoj rade dva čovjeka. Ipak, da bi se smanjile eventualne greške i postigao veći kvalitet proizvoda u novom pogonu firme Woll Line bit će zaposleno šest ljudi.

”U prosjeku ima oko 20 posto bolje karakteristike od drugih izolacionih materijala, a za oko 30 posto osigurava bolju zvučnu izolaciju. Životni vijek izolacije od ovčije vune je 50 godina, te kvadrat neće biti ispod 15 KM. Investicija u toplinsku izolaciju poskupljuje početno ulaganje prilikom gradnje, ali će se ta investicija isplatiti jer će se vratiti u obliku uštede na grijanju” – dodaje Bojčić.

                                                                                        (A.S./kakanjinfo.com)