Mirza Ganić: U Visokom su uništena javna preduzeća i ustanove

Mirza Ganić aktuelni premijer ZDK-a u intervjuu za portal Source.ba razgovarao je o nadolazećim lokalnim izborima u BiH, s obzirom da je on kandidat SDA za gradonačelnika Općine Visoko.

Bilo je govoru o njegovom radu kao premijeru ZDK, nesuglasicama sa aktuelnom gradonačelnicom Visokog, Amrom Babić, kao i tome šta je aktuelna vlast u Visokom uradila, a šta nije u prethodne četiri godine. Bilo je govora i o unutarstranačkim aferama koje se tiču upravo Stranke demokratske akcije. U nastavku slijedi cijeli intervju sa Mirzom Ganićem.

SOURCE.BA: Kandidovali ste se za gradonačelnika Općine Visoko. Šta su vam najveći ciljevi i zadaci koje ćete staviti pred sebe ako pobijedite na izborima, koji su to konkretni projekti koje planirate da napravite?

MIRZA GANIĆ: Grad Visoko je zadnjih nekoliko godina nazadovao u svakom smislu. Nažalost, u Visokom su uništena javna preduzeća i ustanove, koje danas služe za zbrinjavanje podobnih ili kao platforma za razvoj vlastitih firmi. Građani se stalno opterećuju novim nametima, plaćaju skupe komunalije, a lokalni putevi se ne održavaju. Privrednici i poljoprivrednici su prepušteni sami sebi, posluju sve teže, a u Gradskoj upravi nemaju sagovornika i partnera. Visoko je potrebno “reintegrisati” u Zeničko-dobojski kanton i Federaciju BiH koji, također, u aktuelnoj Gradskoj upravi nemaju partnera, iako ovi nivoi vlasti raspolažu značajnim fondovima i budžetima za razvojne projekte.

Visočanke i Visočani žele manje namete, jeftinije komunalne usluge, intenzivniji razvoj privrede, veću podršku poljoprivrednoj proizvodnji, niže cijene građevinskih dozvola, snažan infrastrukturni razvoj i bolju organizaciju zdravstvenog sistema, i zbog toga ne sumnjam da će 15. novembra glasati za promjene. U protivnom, nastavit će posmatrati kako se otimaju lokalni vodovodi, povećavaju nameti, blokira izgradnja privrednih objekata, vozi po uništenim lokalnim putevima i kako svakim danom imaju sve lošiju zdravstvenu uslugu. Sa svojim timom ću, ako Bog da, od novembra pokrenuti razvoj Visokog i osloboditi ga diktature, jer smatramo da Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje.

SOURCE.BA: Amra Babić, aktuelna gradonačelnica i vaša protukandidatkinja, je na prošlim lokalnim izborima doslovno pomela konkurenciju. Kakve su vam sada realne šanse protiv aktuelne gradonačelnice na ovim izborima? Kakav feedback imate od građana Općine Visoko?

MIRZA GANIĆ: U javnosti je stvorena percepcija da je gospođa Babić “pomela” konkurenciju, ali je iz perspektive SDA njena pobjeda bila klasičan čin izdaje stranke iz koje je ponikla te perfidne i dobro osmišljene izborne kampanje. Poznato je da je Amra Babić bila dugogodišnja zaposlenica kompanije u vlasništvu Halima Zukića, njenog glavnog protukandidata na izborima 2016. godine, a u kampanji je sve informacije i poslovne tajne iskoristila kao svoje oružje. To je klasični čin izdaje, a kosi se i s islamskim vjerskim uvjerenjima. S druge strane, Babić je imala snažnu podršku medija, za koje nikad nismo saznali ko ih plaća, a sve se dešavalo u okolnostima kada su otpadnici iz SDA imali i očiglednu podršku međunarodne zajednice.

Danas imamo potpuno drugu sliku. SDA u Visokom je potpuno konsolidovana, vodi je novo rukovodstvo te okuplja snage koje imaju planove da grad izvuku iz opšte agonije. Najveća šteta koju su otpadnici iz SDA napravili, a to se najbolje vidi u Visokom, Sarajevu i Zenici, jeste cijepanje bošnjačkog tkiva i stvaranje podjela. Dok se neprijatelji udružuju, a najbolji primjer je sastanak Dodika i Čovića kod Vučića, Bošnjaci se dijele i svađaju. SDA je jedina snaga koja može voditi Bošnjake i koja će u svakoj situaciji biti na strani BiH. SDA je na nivou Zeničko-dobojskog kantona pokazala da može upravljati procesima i odgovoriti na najteže izazove, a potvrda je rad aktuelne Vlade koju predvodim kao premijer. Imamo sjajan feedback od građana i siguran sam da ćemo kada se zatvore birališta 15. novembra slaviti izbornu pobjedu u Visokom. I na kraju, Amra Babić je na prošlim izborima obećala narodu da će „završiti započeto“. Nažalost ništa nije završeno, a što je započeto u mandatu koji joj je 2012. osigurala upravo SDA.

SOURCE.BA: Šta je po vama pohvalno i dobro bilo u radu aktuelne gradonačelnice u protekle četiri godine, a šta loše? Kako biste, na bolji način, se uhvatili u koštac sa problemima i riješili ih, a za koje smatrate da ih vaša protukandidatkinja nije riješila na najbolji mogući način?

MIRZA GANIĆ: Amra Babić jedino dobro radi samopromociju, a svoje mizerne rezultate na taj način uspijeva prikazati kao veliki uspjeh. Projekti koje radi su, najblaže rečeno, skromni, a sva veća ulaganja su rezultat podrške Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, iako ona to pokušava da prikrije, a zasluge pripiše sebi. Visoko je danas grad koji odbija investicije preskupim građevinskim i drugim dozvolama, koji nije partner privredi i koji nedovoljno stimuliše poljoprivredu. Kada je u pitanju poljoprivreda, jedini pravi oslonac za proizvođače jeste Vlada ZDK koja u Visoko svake godine usmjeri oko milion maraka podsticaja. Odnosi se moraju promijeniti iz korijena. Neprihvatljivo je da samo dozvole za gradnju kuće koštaju jednako koliko i izgradnja objekta od temelja do krova, da privreda jedva preživljava zbog općinskih nameta, da plaćaju enormne račune, pogotovo za vodu koja je skuplja od struje, a gradonačelnica slavodobitno slavi taj projekat. Također, neprihvatljivo je kako funkcioniše Dom zdravlja koji vode potpuno nekompetentni ljudi, ali je važno da su bliski s gradonačelnicom. Apsolutno je neprihvatljiv i odnos Grada sa vlastima ZDK-a i FBiH, koji se trenutno doživljavaju kao politička konkurencija, a ovi nivoi kroz budžet i projekte upumpavaju milione maraka u naš grad. Cilj je da građanima olakšamo život, a privredi omogućimo da prodiše i da se razvija. To će biti moji najvažniji prioriteti.

SOURCE.BA: SDA je nekada u Visokom imala jako glasačko tijelo. Šta se desilo pa je izgubila to glasačko tijelo u posljednjih nekoliko godina? Šta su po vama ključne greške “u koracima”?

MIRZA GANIĆ: SDA je stranka iz koje je izrastao veliki broj novih stranaka koje su osnivali članovi i kadrovi ne zbog ideoloških razloga, nego zbog toga što nisu uspijevali zadovoljiti svoje lične interese. To je posebno došlo do izražaja prije četiri-pet godina kada se u jednom trenutku iz stranke odmetnula grupa kadrova koje je SDA godinama postavljala na najviše pozicije i koji su u svakom smislu uživali u političkoj hladovini. Među njima je i Amra Babić, koja je nekada bila ministrica finansija ZDK-a, a prvi mandat je osvojila kao kandidatkinja SDA. U Visokom je tada došlo i do cijepanja biračkog tijela, ali i do strašnih podjela i razdora među Bošnjacima. U SDA je nakon toga uvedeno povjereništvo, a na narednim unutarstranačkim izborima izabran sam za predsjednika SDA Visoko. Smatram da smo uradili sjajan posao, odlično stabilizovali stranku i okupili mlade i stručne ljude te da na izbore izlazimo jači nego ikada. Povratili smo povjerenje građana koji su prepoznali naše iskrene namjere da preuzmemo odgovornost i povedemo Visoko putem razvoja i napretka. SDA je snaga koju niko ne smije potcijeniti, jer smo i na izborima 2018. godine odnijeli pobjedu i na kraju formirali kantonalnu Vladu. Mislim, a u to me uvjerava podrška koja na terenu raste iz dana u dan, da smo u posljednjih nekoliko godina predanim radom prije svega, konsolidirali snage, vratili povjerenje naših ranijih birača i pridobili naklonost novih. Mi smo na strani naroda i to narod zna.

SOURCE.BA: Kako biste običnog građanina Općine Visoko uvjerili, na najjednostavniji način, da glasa upravo za vas?

MIRZA GANIĆ: SDA je pokazala da je na strani države Bosne i Hercegovine, kada je bilo najteže u vrijeme agresije, a i nakon agresije kada smo krenuli u obnovu zemlje. Nema dvojbe da smo mi najjača snaga Bošnjaka, a da je tako potvrđuju konstantni udari na SDA od strane onih koji žele podijeliti BiH, jer mi izdati ne znamo. Kako uvjeriti “običnog” građanina Visokog da glasa za mene? Građani su shvatili da se borim za njih. Sami su se uvjerili da sam za samo godinu i po dana uspio uraditi za naš grad kao premijer, koliko aktuelna vlast nije za cijela njena dva mandata. Usmjerili smo milione u rekonstrukciju puteva, a za rekonstrukciju nekoliko školskih objekata izdvojili smo gotovo dva miliona maraka. Završili smo novu školu i ulazimo u utopljavanje stare škole u Donjem Moštru, gradimo fiskulturnu salu u Poriječanima, ulažemo u brojne druge školske objekte kako bismo stvorili što bolje uslove za školovanje naše djece. Dolazim iz radničke porodice, a sve što sam uspio u životu postigao sam poštenim i predanim radom. Bio sam stipendista države i najbolje razumijem šta stipendija znači za studenta i njegove roditelje. Zbog toga smo drugu godinu zaredom omogućili da stipendiju dobiju svi studenti koji ispunjavaju formalne uslove, a pored toga za Visoko smo “namaknuli” dodatnih 100 stipendija. Podržali smo i brojne projekte vjerskih zajednica, gradili šehidska obilježja, podržavamo projekte obnove povratničke infrastrukture, a za poljoprivredu, kao što sam rekao, izdvajamo svake godine oko milion maraka. Za kratko vrijeme smo napravili ogroman iskorak i osigurali milionska ulaganja. Ne sjećam se da je Visoko imalo bilo kakvu korist od Amre Babić, dok je bila ministrica finansija ZDK-a.

SOURCE.BA: U Visokom je uvijek, htio to neko priznati ili ne, vladala ta neka tiha podjela na selo i grad. Mislite li da građani Općine Visoko i dalje žive sa određenim kompleksima, te zbog čega je to tako?

MIRZA GANIĆ: Nažalost, slažem se da je ta devijacija posebno izražena u Visokom. Moramo mijenjati odnose, jer selo na svaki način doprinosi punjenju budžeta i izvršavanju zakonskih i ustavnih obaveza svih nivoa vlasti, pa tako i lokalnog nivoa. No, umjesto da se te barijere uklanjaju, aktuelna vlast je nedavno na ulazu u gradsku zonu postavila svijetleće oznake “Grad Visoko”, očito dajući ljudima sa sela do znanja da su iza te fizičke granice manje vrijedni. To se ne smije raditi. Na kraju krajeva, sela su najčešće bila linije odbrane na kojima su ginuli najviše borci upravo iz tih sela, sprjčavajući agresora da uđe u grad. Dali su i još uvijek daju ogroman doprinos zajednici i to se mora poštovati. Selo mora imati ista prava kao i ljudi u gradu, a mi im moramo omogućiti život dostojan čovjeka, jer oni to zaslužuju.

SOURCE.BA: Kako biste u Visokom riješili probleme oko vodosnadbjevanja, odnosno naplate istog? Kako biste riješili problem putne infrastrukture? Kako biste riješili problem oko Doma zdravlja? Sve su to neke stvari koje SDA često spočitava aktuelnoj vlasti, pa evo vam prilike da nam pojasnite kako biste vi to riješili?

MIRZA GANIĆ: Građani Visokog danas plaćaju najveće račune za vodu u okruženju, a često su ti računi veći od računa za struju. Amra Babić je odabrala opciju proširenja gradske mreže na štetu građana i to joj s punim pravom spočitavamo. Takvi projekti se rade i u drugim gradovima, ali su računi mnogo manji. Putna infrastruktura je problem tamo gdje je nadležan Grad Visoko. Regionalne puteve gradi i održava Kanton, a kako to radimo najbolje se vidi na terenu. Samo u rekonstrukciju regionalne ceste Kakanj-Visoko Kanton je ove godine uložio oko 1,5 miliona KM, a građani su prezadovoljni, kao što je to slučaj i sa regionalnim putem prema Kiseljaku. Kada je u pitanju Dom zdravlja, tamo je potrebno iz korijena promijeniti poslovnu politiku, jer pacijenti nemaju kvalitetnu uslugu, a razlog je što preduzeće vode podobni i nestručni kadrovi koje je postavila Amra Babić. Njena šefica kabineta Dinka Omanović je predsjednica Upravnog odbora Doma zdravlja, a za to nema nikakve reference niti kvalifikacije, osim što je odana gradonačelnici. To su stvari na koje mi s pravom ukazujemo i imamo rješenja za sve te probleme, a predstavit ćemo ih u izbornoj platformi za predstojeće izbore.

SOURCE.BA: SDA kao politička opcija kojoj već dugo pripadate – gdje je danas i koliko se promijenila? Kako komentarišete dešavanja oko afere “Asim”? Kako komentarišete dešavanja oko afere “Resporatori” u kojima se našao i aktuelni premijer FBiH, Fadil Novalić? Svi političari se pozivaju na rad pravosudnih institucija, ali da li ste vi čovjek koji čvrsto vjeruje u pravosudni sistem ove zemlje, ili je to sve jedna utopijska priča?

MIRZA GANIĆ: Pravna država ne smije biti utopija, ali, nažalost, moram konstatovati da pravosudni sistem ne funkcioniše kako bi trebao. To se posebno odnosi na tužilaštva. Imamo selektivni pristup pravdi, a SDA-u se ne prašta ništa što se drugim političkim opcijama toleriše. Ne želim komentarisati postupke koji se trenutno vode, ali smatram da su kadrovi SDA često potpuno neopravdano izvrgnuti javnom linču. Vrijeme će najbolje pokazati ko je u pravu i je li, barem kada je u pitanju nabavka respiratora, koja je izvršena u jednom metežu koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa, kada se samo mislilo na spašavanje ljudskih života, uopšte bilo namjere da se počini neko krivično djelo. Sve u svemu, pravna država je naša jedina opcija, i ja se nadam da će ona profunkcionirati na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine, ali i u Visokom, čim prije. Bilo bi dobro da u tom smislu istražni i pravosudni organi rasvijetle i afere koje potresaju Visoko, a tiču se nepotizma, netransparentnih javnih nabavki u cilju bogaćenja pojedinaca koji su interesno – rodbinski povezani sa odgovornim predstavnicima aktuelne vlasti i direktora javnih preduzeća u Visokom.

SOURCE.BA: Na šta ste najponosniji što ste napravili kao premijer ZDK?

MIRZA GANIĆ: Ponosan sam na dosta toga što smo uradili, ali treba znati da smo ove godine, u drugoj godini mandata, radili u vanrednim okolnostima. Planirali smo u 2020. realizovati mnoge nove razvojne projekte, ali smo kurs morali prilagoditi uslovima pandemije. Vjerujem da smo se u pandemiji dobro snašli, a za to smo dobili pohvale od mnogih – Šefika Džaferovića, Fadila Novalića, Fahrudina Radončića, kao i od mnogih drugih zvaničnika koji ne pripadaju mojoj političkoj opciji. Borili smo se za zdravlje svakog čovjeka i za svako radno mjesto, i vjerujem da su to i građani prepoznali. Ponosan sam što smo pomogli privredi, što smo investirali milione u zdravstveni sektor, što smo pomogli boračkoj populaciji, socijalnim kategorijama, a istovremeno, u okolnostima pada budžetskih prihoda, uspijevamo izvršiti svoje zakonske i ustavne obaveze. U ovom kantonu plata i naknade ne kasne niti jedan dan, a činimo sve da popravimo položaj prosvjetnih radnika, policije, zdravstvenih radnika i svih onih koji su neodvojivi dio sistema. Ponosan sam i na projekat stipendije za sve te što smo uspjeli isplatiti sve rate stipendija do početka ove akademske godine. Ponosan sam i što smo počeli s isplatom tzv. egzistencijalne naknade za demobilisane borce mlađe od 57 godina. Ponosan sam na sve naše mjere i odluke koje život u Zeničko-dobojskom kantonu čine boljim i kvalitetnijim.

Kakanjinfo.com / Source.ba