Mubarek petak: Osmijeh, iskrena duša i plemenitost prema djeci

“Oduvijek je insana, od drugih, razlikovao osmijeh, iskrena duša i plemenitost prema djeci. Pored naše kapije prođe dedo Ibrišim, imao je negdje oko 90 godina, sjećam ga se, uvijek za bajrame davao mi je bombone. Nikad vakta nije ispustio, nsvaki ramazan bi isposti”.

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: “Najbolji dan koji je sunce obasjalo je petak: u njemu je stvoren Adem a.s., u njemu je uveden u Džennet i u njemu je izveden iz Dženneta i samo se u petak može desiti Sudnji dan.”

Buharija u svom Sahihu bilježi hadis koji prenosi Selman u kome se kaže da je Allahov Poslank  s.a.v.s., rekao: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa, dobro očisti i namiriše uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se zatekne u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah neće oprostiti ono što je počinio između te i prošle džume.”

Od  Evsa Ibn Evsa es-Sekafija koji je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika s.a.v.s. , kako kaže: “Ko se očisti i okupa u petak, rano ustane i među prvima dođe pješke, a ne na jahalici, sjedne blizu imama i sasluša ga, a sam riječ ne progovori – za svaki će korak imati nagradu kao što se ima nagrada od godine dana dobrovoljnog posta i namaza.”

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Poslanika, s.a.v.s., hadis: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa i što bolje očisti, i namiriše se uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se zatekne u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah neće oprostiti ono što počini između te i prošle džume.”

Petak je odabran dan po mnogim stvarima, stoga svaki musliman i muslimanka treba da što bolje iskoriste blagodati ovog dana.

Neke od odlika petka su:

  1.  U njemu se nalazi čas uslišenja dove. To je čas u kojem će Allah svakome muslimanu sigurno dati ono što zatraži. U dva Sahiha zabilježen je hadis koji prenosi Ebu Hurejre r.a., a u kojem se navodi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: “U petku ima jedan čas, u kome, ako ga vjernik potrefi – obavljajući namaz – Allaha neće ni za kakvo dobro zamoliti a da mu to Allah neće dati i dovu uslišati”.
  2.  Lijepo je petkom mnogo donositi salavat na Allahovog Poslanika s.a.v.s.. Evs b. Evs r.a. prenosi od Allahovog Poslanika s.a.v.s.: “Petak spada u vaše najbolje dane. U njemu je stvoren Adem, u njemu je i umro. U njemu će se desiti puhanje u sur, i u njemu će se desiti uništenje svega. Zato petkom mnogo donosite salavat na mene, jer se vaš salavat meni predočava.” Prisutni upitaše: “Allahov Poslaniče, kako će ti se predočiti naš salavat kada tvoje tijelo istruhne?” On reče: ” Uzvišeni Allah zabranio je zemlji da jede tijela vjerovjesnika.”

Još neke lijepe navike i postupci koje je lijepo raditi a koje nam je Poslanik oporučio su:

  1. Očistiti se. Osim kupanja, potrebno je i dodatno čišćenje koje se ogleda u otklanjanju neprijatnih mirisa i onoga što ih uzrokuje. Tako je preporučeno: uklanjanje dlaka ispod pazuha i sa stidnih mjesta, skraćivanje brkova i rezanje nokata. Međutim, ovo nije obavezno činiti svakoga petka, nego kada prekomjerno naraste. Allahov Poslanik s.a.v.s., preporučio je da navedeno ne prelazi  četrdeset dana.
  2. Namirisati se. Sunnet je namirisati se petkom. Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: “Dužnost svakog punoljetnog muslimana je petkom se okupati, misvakom zube očistiti i, ako ima mirisa, namirisati se”
  3. Upotreba misvaka
  4. Poraniti u džamiju na džuma-namaz
  5. Ako za to postoji mogućnost, u džamiju ići pješice, a ne prevoznim sredstvom.