Na ahiret preselio Kemal Baysak: Veliki prijatelj Kaknja i BiH počasni konzul u Izmiru

Kiša i tmurni oblaci nad Trgom Kemala Baysaka u Kaknju, otišao je veliki prijatelj Kaknja i BiH počasni konzul u Izmiru Kemal Baysak, načelnik Bajtarević uputio izraze suosjećanja

“Duboko smo potreseni i neizmjerno tužni zbog smrti počasnog konzula BiH u Izmiru Kemala Baysaka, velikog prijatelja našeg Kaknja i naše Bosne i Hercegovine. Naša bol je neizmjerna i u ovom teškom trenutku suosjećamo zajedno s vama.Smatrali smo ga našim sugrađaninom, Kakanjcem, radovali se svakom njegovom posjetu našem gradu i bili na poseban način dočekivani u njegovom Izmiru i bratskoj Republici Turskoj.

Nedostajat će nam, a naše sjećanje na njega trajat će vječno. Njegova dobrota, plemenitost i njegova dobra duša pamtit će se zauvijek, a na njega će podsjećati i kakanjski trg oko sahat-kule koji već nekoliko godina nosi ime „Trg Kemala Baysaka“.

Molimo primite izraze našeg dubokog suosjećanja”, napisao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević. Izrazi suosjećanja su upućeni na adresu Počasnog konzulata BiH u Izmiru i adresu porodice počasnog konzula Baysaka.

Kemal Baysak je rođen 31. januara 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka, kao unuk porodice Grebo iz Ljubinja sa očeve strane i Resulović iz Trebinja sa majčine strane. Porodica je izbjegla 1878. godine iz BiH u Tursku. U najtežim ratnim vremenima Kemal Baysak je pomagao izbjeglicama iz BiH koji su spas potražili u Turskoj.

Poslije rata pomagao je studentima koji su dolazili u Tursku radi studiranja na visokoškolskim ustanovama.Kemal Baysak je bio čest gost u brojnim gradovima u BiH gdje je pomagao na humanitarnom planu i planu kulturnog i svakog drugog zbližavanja naroda BiH i Turske, a svake godine je predvodio višečlane delegacije iz Turske na obilježavanju godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici. Zahvaljući njegovom angažmanu u BiH su stigle i brojne donacije iz Turske.

Vijeće ministara BiH, na sjednici održanoj 12. septembra 2002. godine, donijelo je odluku o imenovanju Kemala Baysaka za počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru.