Na Bobovcu obilježen Dan državnosti BIH

U organizaciji nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99), uz podršku Općine Kakanj održana je manifestacija: Obilježavanje Dana državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu. Organizatori su na početku zamolili građane da drže distancu i nose maske u kontekstu pandemije koronavirusa.

Na Bobovcu je povodom Dana državnosti BiH bilo više stotina građana koji su s porodicama i okićeni simbolima BiH odlučili ovaj dan provesti na ovom historijski važnom mjestu – sjedištu vladara Bosne iz srednjevjekovnog perioda. Ban Stjepan II Kotromanić dao je izgraditi Bobovac kao sjedište vladara sve do vrhunca osmanskih upada, kada je sjedište kralja iz Bobovca premješteno u Jajce. Bobovac je pao 1463. godine, a upravo je 25. novembra 1943. obnovljena tada izgubljena državnost drevne Bosne.

Građanima se obratio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović sa neobičnim pozdravom nakon kojeg se prolomio aplauz.
– Dragi Bošnjani, kako smo se međusobno oslovljavali do prije 150 godina, bez obzira bili katolaci, pravoslavni ili muslimani. Dragi građani, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati – sretan vam Dan državnosti”, kazao je Kulenović.

Pored predstavnika NVO koji su se obratili, u ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića govorio je izaslanik Amel Suljović . Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je govorio o važnosti obilježavanja ovog datuma upravo na Bobovcu, a u ime Općine Kakanj prisutnima se obratio i načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo.

“Čast mi je bilo obratiti se prisutnima na skupovima koji su održani na Bobovcu i Gradskom spomen parku u Kaknju, a povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.”Poštovane patriote BiH, koristim priliku da vas sve pozdravim i na samom početku poželim dobro zdravlje, te čestitam ovaj vrlo značajan datum za sve nas 25. Novembar Dan državnosti jedne nam jedine BiH.Kao što dobro znate, od marta tekuće godine okolnosti nam ne dozvoljavaju masovna okupljanja, te s toga ni na ovaj vrlo značajan datum nismo u mogućnosti organizovati Svečanu akademiju u onom ozračju kako smo navikli. To nas naravno ne spriječava da na dostojanstven način obilježimo i ovaj datum kao i druge značajne datume koje smo obilježili u vremenu pandemije COVID-19. Naime, naša država Bosna i Hercegovina sa svojim bogatstvom različitosti koje se međusobno susreću i obogaćuju je u suštini Evropa i Svijet u malom. Biti dio takvog multietničkog društva dijelom predstavlja čast i privilegiju, ali to znači i obavezu i motivaciju da se svi kontinuirano i ustrajno zalažemo da svaki čovjek u našoj državi slobodno uživa svoja prava u pogledu svog nacionalnog, vjerskog i svakog drugog identiteta. U svojoj hiljadugodišnjoj historiji Bosna i Hercegovina je, bez obzira na teška iskušenja i izazove, opstajala kao zajednica u kojoj se susreću i međusobno obogaćuju različite kulture i tradicije. Država BiH znači naša sloboda, tradicija, kultura, zavičaj kojeg volimo, porodica, ulica, selo, krajolik, ljudi sa kojima smo odrastali, okruženje iz čijeg smo krila krenuli kroz život, ljudska neposrednost i dobrota specifična za ove krajeve. Država BiH je i naše historijsko naslijeđe, i naš bosanski ponos i prkos, i naša otvorenost, i specifičan humor, i kreativnost, i naša dokazana snalažljivost. Država BiH nadživljava politička uređenja koja su se mijenjala kroz vijekove, a nadživjet će i ono što proživljava danas.Naša država BiH će postojati dok bude živjela u našim srcima i sve dok novim generacijama budemo prenosili našu ljubav prema BiH kao najljepši amanet i poklon. Upravo naš patriotizam je meta nasrtaja različitih vrsta. Širimo dobre, lijepe, ljudske priče, a takvih ima puno i one nastaju gdje god se susretnu vrijedni i radni ljudi, poduzetnici, kulturnjaci i sportisti, bez obzira koje vjere i nacije bili.Sa ovakvim promišljanjima i porukama, svim građanima Kaknja i svim ljudima koji domovinu nose u srcu, upućujem čestitku povodom Dana državnost BiH.”