Otkriveno koji je treći element u sastavu Zemljine jezgre

1-83

Japanski naučnici tvrde da je silicijum preostali tajanstveni element u Zemljinom jezgru, čime su, ako su u pravu, razriješili jednu od najdubljih zagonetki planete.

Odavno je postignut konsenzus da se središte Zemlje sastoji od 85 posto gvožđa i 10 posto nikla, a za preostalih pet posto glavni su kandidati bili sumpor, kiseonik i silicijum.

Japanski geofizičar Eiji Ohtani sa univerziteta Tohoku i njegove kolege tvrde da je najvjerovatnije u pitanju silicijum.

Ohtanijev tim sprovodio je eksperimente s legurama gvožđa i nikla pomiješanim sa silicijumom i u laboratoriji ih podvrgavao visokoj temperaturi i pritisku kakvi vladaju u Zemljinom jezgru.

Otkriveno je da dobijeni rezultati odgovaraju seizmološkim podacima, odnosno seizmičkim talasima kakvi se javljaju u jezgru.

“Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgranajvećim dijelom sastoji od silicijuma”, rekao je Ohtani.

Ovaj naučnik tvrdi je kako je malo vjerovatno da u Zemljinom jezgru ima kiseonika, kao što ga je vjerovatno bilo u početku stvaranja Zemlje, jer kiseonik i silicijum teško mogu egzistirati zajedno na istom mjestu.

Zemlja je sastavljena od tri glavna sloja:spoljne kore, gdje žive ljudi, omotačakoji uglavnom čini magma i drugi polutvrdi materijali, i od jezgra. Jezgrozemlje dodatno čine dva sloja, spoljni od tečnog gvožđa i nikla i unutrašnji, vrući sloj od gvožđa.

(hina)