Novi uspjesi Razvojnog centra Fondacije Muharem Berbić Visoko: „Obrazovanjem protiv diskriminacije u zajednici“

U skladu sa osiguranjem kvalitete obrazovnog procesa, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine prepoznaje Razvojni centar Fondacije Muharem Berbić kao adekvatnog partnera za unapređenje istog.

Fondacija Muharem Berbić je tokom 2020. godine otvorila vrata svog Razvojnog centra u Visokom. Pri samom kraju prošle godine je uspostavljena saradnja sa gore već pomenutim ministarstvom kroz implementaciju projekta „Obrazovanjem protiv diskriminacije u zajednici“. Realizacija projekta je počela u februaru mjesecu ove godine.

Pravo na obrazovanje predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava. S druge strane, pristup obrazovanju, njegov kvalitet i njegovi benefiti nisu uvijek dostupni svakom djetetu, a posebno djeci iz romske populacije. Ovo je osnova zbog koje je Razvojni centar Fondacije Muharem Berbić prepoznat kao pouzdan partner pri savladavanju ovih prepreka, na području grada Visoko.

Zbog toga je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine donijelo Rješenje kojim će se u narednim mjesecima finansirati direktan rad sa djecom iz romske populacije, a u okviru redovnih aktivnosti Razvojnog centra Visoko. Direktna podrška djeci iz romske populacije se sastoji u pružanju obrazovnih usluga na savladavanju pojedinih nastavnih cjelina kako bi se postigla što veća obrazovna inkluzija djece romske nacionalnosti.

„S ponosom ističemo da je kvalitet naših usluga, ali i njihov značaj prepoznat od nadležnih tijela, te nam ovo pričinjava ogromno zadovoljtsvo. Sretni smo što je Razvojni centar Visoko postao mjesto od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, a time i mjesto od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu. Fondacija Muharem Berbić je sve svoje uložila i ulaže u razvoj lokalnih zajednica, a obrazovanje je jedna od najboljih investicija koja zasigurno može osigurati taj, dugo očekivani, razvoj zajednica“ poručili su iz Fondacije Muharem Berbić.

Navedenim i sličnim projektima Razvojni centar Fondacije Muharem Berbić u Visokom postaje institucija od značaja za lokalnu zajednicu u kojoj djeluje te istaknuti partner obrazovnim, socijalnim i državnim institucijama u procesu unapređenja kvalitete obrazovnog procesa u Visokom.

Aktivnosti projekta „Obrazovanjem protiv diskriminacije u zajednici“ se finansiraju od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a provode od strane Fondacije Muharem Berbić – Razvojni centar Visoko.