Obrazovanje je najjače oružje kojim se može mijenjati svijet!

Aktivnosti projekata „Budimo humanisti – razlike su u našim glavama“, o kojem smo i ranije pisali, nastavlja sa svojim aktivnostima, te je ne davno održana prva radionica za učenike osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ u Kaknju.

Na radionici su bili i predstavnici Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, koji su ujedno i nosioci projekta, savjetnik austrijskog ambasadora Wolfgang Thill, kao donator i Nedžmina Buza, direktorica navedene škole.

Na samom početku direktor Udruženja Jovan Divjak i savjetnik austrijskog ambasadora Wolfgang Thill, obratili su se učenicima i iskazali zadovoljstvo što su prisutni na jednom ovakvom događaju.

„Zadovoljstvo mi je biti ovdje i otvoriti prvu radionicu projekta „Budimo humanisti – razlike su u našim glavama“ u Kaknju. Austrijska ambasada podržava ovaj projekat u kontekstu jugosjevernog pristupa. U ovom kontekstu, manji projekti su razvijeniji u kooperaciji i implementirani zajedno sa lokalnim partnerima”, rekao je  Wolfgang Thill, savjetnik austrijskog ambasadora.

On je dodao da  je Ambasadi Austrije jako važno da doprinosu međusobnom razumjevanju između različitih nacionalnih i etničkih grupa koji žive u BiH, jer, kako je rekao, BiH je jedna država.

“Zbog toga nam je važno da buduće generacije rade zajedno, da grade bolju državu, gdje svaki građanin ima obavezu da gradi bolji život. Austrija je također država sa različitim etničkim manjinama i zbog toga vjerujemo da postoje dobri načini da garantujemo manjinama ostvarivanje njihovih prava, te sam uvjeren da postoji mogućnost da pronađemo slične načine da to isto omogućimo i manjinama u BiH”, dodao je Thill.

Austrijska ambasada do sad nije imala priliku da finansira jedan ovakav projekat, koji je namjenjen mladim naraštajima a koji govori o inkluziji, te podstiće poboljšanje društvene slike o romskoj populaciji.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ već dugi niz godina radi sa djecom i mladima i ovako kreativne radionice su jedan od načina da se probudi svijest kod mladih ljudi, te ih se podstakne na inkluziju i timski rad.

„Veliko je zadovoljsto naći se sa mladim ljudima pa i u radnoj suboti, jer ovo što Udruženje radi 23 godine, posvećeno je djeci, mladima pa i njihovim roditeljim i školama. Nelson Mandela je rekao „Obrazovanje je najjače oružje kojim se može mijenjati svijet“. Nama su svi projekti koji govore o inkluziji nešto veoma značajno. Ovo su prilike da mladim generacijama kažemo sta znači živjeti sa drugim i drugačijim”, rekao je Jovan Divjak, direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Foto: portal-udar.net

Nakon uvodnog obraćanja i predstavljanja projekta učenici su imali priliku da steknu nova znanja i vještine. Obrađene su teme „Nasilno ponašanje“, „Zloupotreba psihoaktivnih supstanci“, „Kako pobijediti strah od javnog nastupa“, te su na kraju imali priliku da se upoznaju sa osnovama kaligrafije.

„Jako mi je drago što sam učestvovala u ovim radionicama. Bilo mi je zabavno i naučila sam nešto novo. Voljela bih da ovakvih radionica bude više i nadam se da ću imati priliku učestvovati i u narednim radionicama”, rekla je Zejneb Ademi, učesnica u radionici.

Osnovna škola „Hamdija Kresevljaković“ jedna je od škola koja jako mnogo radi na neformalnom obrazovanju učenika i održavanju različitih edukacija.

„Čast nam je i zadovoljstvo u našoj školi ugostiti predstavnike Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i austrijske ambasade. Naša stalna briga jesu djeca i značaj samog obrazovanja i danas smo govorili o tome. Naši učenici su uključeni u radionice ovog Udruženje i ja se nadam da će ovo završiti jednim dobrim ishodom”, rekla je Nedžmina Buza, direktorica osnovna škola „Hamdija Kresevljaković“

Na kraju radionice učenici su iskazali svoju zainteresovanost da se ovakve radionice nastave provoditi i u budućnosti, te su im podijeljeni prigodni pokloni.

(Dalila Ahmetović-Romski portal UDAR)