Otišli su sa Ponijera (ne)kulturni gosti: Smeće, pivske flaše,oštećen spomenik, šadrvan

Nekultura “pojedinih” građana koji krupni i sitni otpad ostavljaju pored kontejnera vidljiva je u mnogim kakanjskim naseljima, pa čak i u centru grada, jer građani često ne mare za pravila. Ovaj put kao i skoro svaki vikend na meti je izletište Ponijeri gdje se na svakom mogućem mjestu ostavlja smeće i otpad.

Smeće pored kontejnera postalo je svakodnevnica, a sve češće možemo vidjeti i dijelove namještaja, kao i grane ili pokošenu travu, flaše, kartone i drugo. Kakanjski ponijeri kao mjesto za odmor i opuštanje ne bi trebao i ne smije da bude mjesto odlaganja smeća kao ni oštećenja nekih od historijski značajnih spomenika.

Sve je to odraz nekulture pojedinih građana koji dovode u nepovoljan položaj “prirodu”, jer se u tom otpadu često skrivaju i neke životinje, koje čak i uginu. Jako ružno izgleda, ali i može biti opasno. Krevet pored kontejnera u našoj ulici stajao je bar mjesec dana, te počeo da smrdi. Užasno je kako neko može to da uradi i koliko mora biti nekulturan.

Naime, na spomen-obilježju palim borcima iz Drugog svjetskog rata, neki od nesavjesnih gosta uspio je da počupa zastavu i grb općine Kakanj a i da ošteti dio spomenika kao i da polomi šadrvan u blizini. Navedeni spomen-kompleks također čini i ploča na kojoj zlatni bosanski ljiljan simbolizuje herojstvo pripadnika elitnog 3. manevarskog bataljona, ovdje formiranog i postrojenog, čiji je doprinos u oslobađanju Vozuće, Maglaja, Vlašića i Sanskog Mosta, te pokušaju deblokade Sarajeva bio nemjerljiv. Inače, mjesto je to gdje mnogi posjetioci odluče potražiti svoju oazu mira, ponajviše zahvaljujući atraktivnoj poziciji i blago uzdignutom travnatom prostranstvu, međutim ovaj put pojedini gosti su napravili štetu i ostavili smeće.

Kaže se da za svaki nepravilno odbačen otpad, priroda uzvraća udarac, i to je 100 odsto tačno. Ekolozi u globalu smatraju da se mnogi nepovoljni (ne)prirodni uticaji evo nama vraćaju zbog ovih što smeće bacaju na sve strane.

Kako smo saznali u Kaknju nema da nema lokacije kod “podzemnih” i drugih odlagališta u gradu na kojoj komunalci nisu zatekli nepropisno odložen otpad.