Otkrivena RNK vakcina protiv H1N1, Ebole,…

MIT-Engineers-Design-Programmable-RNA-Vaccines

Nedavno je otkrivena nova vrsta cjepiva koje je moguće prozvesti u sedam dana i pri tome biti brz odgovor na pojavu bolesti.

Bolesti koje bi mogle imati cjepivo su Ebola, H1N1 i Toxoplasma gondi. Cjepiva su bila 100% uspješna pri liječenju ovih bolesti kod miševa.

Cjepivo sadrži niti genetskog materijala poznate kao RNK, koje mogu biti dizajnirane da kodira kod  bilo koje vrste virusnih, bakterijskih ili parazitskih proteina. Te molekule se tada pakiraju u molekulu koja daje RNA u ćelije, gdje bude prevedena na proteine koji izazivaju imunološki odgovor domaćina.

” Pristup na molekularnom nivou daje mogućnost da se napravi vakcina protiv novih bolesti u samo sedam dana, pružajući mogućnost borbe protiv iznenadnog izbijanja bolesti i brzog i učinkovitog djelovanja.”, rekao je Daniel Anderson, profesor na MIT odjelu za hemijski inženjering.

Pored liječenja zaraznih bolesti, istraživači koriste ovaj način da stvore cjepivo protiv raka koje bi moglo naučiti imunološki sistem da prepozna i uništi ćelije raka.

(A.S./kakanjinfo.com)