PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE ĆAZIM HUSKIĆ PRISUSTVOVAO PROMOCIJI KNJIGE „GENOCIDNA NAMJERA BRATUNAC 1992”

Dana 01.06.2022. godine u hotelu Zenica“ održana je promocija knjige „Genocidna namjera Bratunac 1992“, autora mr.Ramiza Salkića, Podršku promociji je svojim prisustvom i kratkim obraćanjem iskazao i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić.

Knjiga donosi sjećanja građana Bratunca, koji su prošli teške torture, zlostavljanja i mučenja, te bili svjedoci masovnih zločina, počinjenih u ovome gradu 1992. godine.

Autor Ramiz Salkić je kroz svoje obraćanje kazao da knjiga donosi integralne presude Suda Bosne i Hercegovine, kojima se presuđuje za ratne zločine u Bratuncu, odnosno u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac, kojima se bavi ova knjiga. Knjiga sadrži 27 autentičnih svjedočenja o počinjenim zločinima u ova tri naselja. Također, donosi i spisak ubijenih Bošnjaka, stanovnika ovih naselja, od 1992. do 1995. godine. Zamisao je da ovaj serijal ima osam izdanja sa opisima svih dešavanja u Bratuncu od 1992. do 1995. godine, prikazanih kroz 250-300 autentičnih svjedočenja.

„Izdavački projekat „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“, koji će biti realiziran u nekoliko knjiga, čiji je autor mr. Ramiz Salkić, ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarijeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentujemo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine, te da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo počinitelje. Jer u protivnom, zločin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.“

U predgovoru čiji je autor Mehmed Pargan navodi se „Izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstavljaju validnu informaciju, na temelju koje, nadležni sudovi imaju obavezu da pokrenu proces protiv osumnjičenih. Čak i presude, koje su integralni dio ove knjige, obavezuju Sud koji ih je donio, da osobe iz drugih predmeta procesuiraju, ako postoji bilo kakav osnov, po kojem su povezane sa počinjenim zločinima. Nažalost, to se još uvijek nije desilo.“

Osim autora na promociji su govorili, recenzenti Almasa Hadžić i Avdo Huseinović, urednik knjige Mehmed Pargan, Moderator promocije bio je Amir Ismić, doktor historijskih nauka.

Stručna služba Skupštine ZDK