Premijer Nezir Pivić ugostio predstavnike Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka: Puna podrška radu Roditeljske kuće u Sarajevu

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, zajedno s ministrom rada, socijalne politike i izbjeglica Antoniom Šimunovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jasminom Čajićem i ministricom finansija Dženanom Čišijom, ugostio je predstavnike udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” iz Sarajeva, koje brine o roditeljskim kućama za djecu oboljelih od malignih bolesti u Sarajevu i Tuzli.

zdk.ba

Udruženje je osnovano 2003. godine, a iz neformalne grupe roditelja i prijatelja oboljele djece izraslo je u snažnu organizaciju sa roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli, gdje se liječe djeca oboljela od raka iz FBiH. Oboljeloj djeci i njihovim porodicama u roditeljskim kućama pružaju smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku, pomažu kod nabavke lijekova, medicinske opreme i liječenja u inostranstvu.

Predsjednik udruženja Fikret Kubat zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu na kontinuiranoj finansijskoj podršci Roditeljskoj kući u Sarajevu, koja u 2024. godini iznosi 40.000 KM, rekavši da podrška institucija omogućuje nesmetan rad i brigu o djeci oboljeloj od raka. Ova roditeljska kuća je tokom 2023. godine bila utočište za 14 porodica iz Zeničko-dobojskog kantona, a trenutno je u kući smješteno osmero djece iz ovog kantona.

Premijer Nezir Pivić i ministar Antonio Šimunović rekli su da Vlada i resorno ministarstvo pružaju punu podršku radu ovog udruženja, s obzirom na plemenitu misiju koju obavljaju, te da su institucije ovog kantona posvećene da se djeci i porodicama omoguće što kvalitetniji uslovi za liječenje i oporavak nakon liječenja.

Predstavnici Udruženja, među kojima je bila i djevojka Ilda iz Zenice, koja je u roditeljskoj kući sa majkom provela tri mjeseca, uručili su domaćinima prigodnu zahvalnicu uz poziv da posjete Udruženje i Roditeljsku kuću u Sarajevu.

Press služba ZDK