Semir Sikira, kakanjska srebrena značka UNSA: Okružite se ljudima koji će vas poticati na dobro

Proteklih godina portal Kakanjinfo je kroz nekoliko faza promovisao sve nadarene i uspješne kakanjke i kakanjce koji su nizali redovno sve svoje uspjehe na polju nauke, sporta, obrazovanja, kulture ovdje ili u inostranstvu i koji kao “Ambasadori u polju nauke i obrazovanja”, predstavljaju naš Kakanj u najboljem svjetlu gdje god da se nađu.

Njegovo ime je Semir Sikira i ima 22 godine. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Kaknju. Kako smo saznali hobiji kojima se najviše voli baviti su sport i muzika. Naime, u toku našeg razgovora koji smo obavili preko vibera, SEMIR boravi u Njemačkoj u Frankfurtu gdje je na početku mastera koji je kako kaže za portal Kakanjinfo krenuo na specifičan način zbog trenutne epidemiološke situacije i do sada sva nastava se odvija online. Kaže da je već drugi mjesec u Frankfurtu i privikao se na život ovdje. Ističe da bi dosta bilo dinamičnije da su predavanja na kampusu, ali se nada da će se u skorijoj budućnosti i ova epidemiološka situacija razriješiti.

Dodiplomski studij je završio u julu 2020. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, smjer Finansijski menadžment. Trenutno je kako smo i naveli na master studiju Novca i finansija na Ekonomskom fakultetu Goethe univerzitetu u Frankfutu na Majni, Njemačka.

Za portal Kakanjinfo.com je bio otvoren, koncizan i objektivan, a obzirom na svakodnevne obaveze i da je na školovanju van BIH, mi mu se posebno zahvaljuemo na odvojenom vremenu za naš portal. Ovo je njegova priča . . .

Opiši tesebe u 5 riječi?

Druželjubiv, strpljiv, istrajan, veseo, pustolovan.

Vaše medalje, priznanja, certifikati, učešća u nekim projektima, značajnim programima?

Dobitnik sam srebrene značke univerziteta u Sarajevu za ostvaren prosjek 9,32 na dodiplomskom studiju. Tokom studija sam bio na dekanovoj listi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom prve godine studija proveo sam jedan semestar na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Wroclawu, Poljska. Ovo je bilo omogućeno kroz program Erasmus+. Na drugoj i trećoj godini fakulteta bio sam demonstrator iz predmeta „Mathematics for Economists“, „Quantitative Methods in Economics and Management“ i „Financial Management“. Tokom ljeta 2019. godine dobio sam DAAD stipendiju za jednomjesečni kurs intenzivnog učenja njemačkog jezika u Berlinu. Desetodnevni projekat „Sustainable living“, podržan od Erasmus+, je bio izveden u oktobru 2019. godine u Bremenu. U toku trenutne akademske godine sam stipendista Goethe Univerziteta.

Odakle interesovanje za Vaš poziv/školu?

Generalnu želju za menadžmentom sam stvorio preko svog oca i zainteresovala me činjenica poduzetništva i stvaranja novih vrijednosti.

Je li bilo premišljanja I razmišljanja šta i kako dalje poslije srednje škole?

Naravno da u tim godinama uvijek bude premišljanja u kojem pravcu želite da idete.

Kako je tekao taj put?

Bilo je premišljanja između elektrotehnike i ekonomije i na kraju su prevagnule sitnice. Sa ove distance, smatram da sam donio ispravnu odluku.

Možete li nam reći nešto o početcima, kako se javila ljubav prema fakultetu koji pohađate ili koji ste završili?

Početak kao i svaku drugi je bio sa dosta neizvjesnosti i izazova, ali se na kraju sve posložilo na pravi način.

Koliko je bilo potrebno ulaganja I odricanja da biste postigli odlične rezultate na Fakultetu?

Naravno da je bilo potrebno odricanja i ulaganja, ali sam u međuvremenu zavolio to što radim i nije mi bilo teško odvajati vrijeme.

Vaša životna vodilja i podrška?

Najveća podrška su neosporno roditelji i sestra, a životna vodilja je želja za profesionalnim i ličnim razvojem.

Koja je tajna Vašeg uspjeha i šta biste savjetovali sadašnjim studentima?

Tajna uspjeha je istrajnost. A savjet studentima je da svima fakultet bude sredstvo za postizanje ciljeva, a ne sam cilj.

Kakve su Vaše poruke mladima i planovi?

Investicija u sebe se uvijek isplati. Trenutni planovi su završiti master studije.

Da li ste razmišljali o odlasku iz BIH ili vidite perspektivu ovdje u matičnoj državi?

Trenutno sam na master studiju u inostranstvu, a želja mi je da poslije završenih studija se vratim u Bosnu i Hercegovinu i primijenim stečena znanja i iskustva.

Kako vidite sebe u budućnosti?

Kao uspješnog poslovnog čovjeka.

Vaš stav o trenutnoj politici u BIH?

Apolitičan sam i smatram da nije neophodno da se svi bavimo politikom.

Poruka za kraj?

Okružite se ljudima koji će vas poticati na dobro.

Čestitamo na uspjehu

Hvala na odgovorima 

Vaš Kakanjinfo

POZIV PORTALA KAKANJINFO.COM – POŠALJITE SVOJU PRIČU, PODIJELITE USPJEH!

Mi im ovom prilikom iskreno Čestitamo, i pozivamo roditelje i nastavno osoblje škola, sve uspješne osnovce, srednjoškolce, studente, doktore i magistre da nam se pridruže u ovom projektu i promociji naših uspješnih sugrađana kako u Kaknju tako i u drugim gradovima BIH, i u dijspori, od uspješnih sportista i učenika da nam se slobodno jave na email [email protected] ili [email protected] sa svojom pričom.