SIPA hapsi zbog zloupotreba u rudniku soli, među osumnjičenim političari, direktori…

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros na području Tuzlanskog kantona provode akciju kodnog naziva “Rudnik”, usmjerenu protiv osoba koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

– U toku su pretresi na više lokacija, a pod kontrolom policijskih službenika trenutno je šest osoba – potvrdio je za Faktor portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Kazao je da zbog zaštite policajaca na terenu ne može iznositi više detalja , budući da su ove aktivnosti još u toku.

Kako nezvanično saznajemo, osumnjičeni u ovom slučaju su bivši i sadašnji direktori Rudnika soli Tuzla d.d., političari, članovi upravnog i nadzornog odbora rudnika, kao i vlasnici firme Mining and Drilling iz Gračanice, a radi se o ocu i sinu.

Među osumnjičenima u ovom predmetu je i Enver Bijedić, predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH, potvrdili su naši izvori.

Osumnjičeni koji su predmet istrage sumnjiče se za organizovano namještanje tendera za iskopavanje soli u rudniku, a čime su stekli veću nezakonitu imovinsku korist.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva TK i po naredbi Općinskog suda Tuzla.

Više informacija o rezultatima akcije očekuje se tokom dana.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao je da će tokom dana biti organizirana press konferencija na kojoj će Tužilaštvo iznijeti detalje ovog slučaja.

Izvor: Faktor