Skandalozno: Bošnjački učenici moraju nadoknaditi dane Bajrama

Skoro 500 učenika Osnovne škole “Meša Selimović” u Janji trebalo bi danas i sutra ponovo u školske klupe kako bi nadoknadili nastavu koje nije bilo u vrijeme Bajrama. Direktorica škole Milica Perković-Blagojević ističe da mora poštovati normu.

– Nastavnici moraju imati 180 radnih dana i zato se nastava mora održati danas i sutra. Bošnjačka djeca nisu išla u školu za vrijeme božićnih i vasrkršnjih blagdana. Dakle, oni su nagrađeni – kaže za “Avaz” Perković-Blagojević.

No, Azem Aletović, predsjednik Mjesne zajednica Janja, koji je za “Avaz” govorio kao roditelj učenika, ističe kako su djeca mogla ići u školu za vrijeme Božića i Vaskrsa, ali im nije imao ko predavati.

– Tog dana u školi nije bilo nastavnika. Zato, bez obzira na posljedice, moja djeca neće ići na nadoknadu. Vjerovatno ni druga, jer su ocjene već zaključene. Šta se sad ima nadoknađivati? Naša djeca imaju pravo na slobodne dane u vrijeme Bajrama – kaže Aletović.

Aletović: Djeca imaju pravo na slobodne dane Aletović: Djeca imaju pravo na slobodne dane
Produžen mandat

Učenici OŠ “Meša Selimović” su i prije agresije, ali i nakon nje, većinom bošnjačke nacionalnosti.

Milica Perković-Blagojević je, kako saznajemo, kadar vladajuće Srpske demokratske stranke (SDS) i u prošli petak joj je produžen mandat. Prva njena odluka, navode ogorčeni roditelji, bila je da učenici bošnjačke nacionalnosti nadoknade dane Ramazanskog bajrama.