U CIK-u potvrđena koalicija „Zajedno za BiH“: SDA, SzBiH i BPS idu zajedno na izbore u RS-u

Danas je Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) predat akt, kojim je potvrđeno formiranje koalicije „Zajedno za Bosnu i Hercegovinu“, koja će nastupiti na Općim izborima na području entiteta Republika Srpska.

Koaliciju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SzBiH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), a prijavu koja je predata CIK-u potpisali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SzBiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović.

Aktom je za ovlaštenog predstavnika koalicije imenovan potpredsjednik SDA Edin Ramić, a Koalicija će imati zajedničke za sve nivoe vlasti – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu RS.

Zajednički kandidat za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska iz reda bošnjačkog naroda će biti Ramiz Salkić iz SDA.

Na današnjem sastanku je istaknuto da ove tri političke organizacije imaju najveći politički kapacitet kada je u pitanju bošnjačka povratnička populacija u RS-u, a koalicija će imati podršku i udruženja koja se bave borbom za prava povratnika.

Saznajemo da je na sastanku potvrđeno i da će se nastaviti razgovori sa strankama sa hrvatskim predznakom u RS-u, s ciljem okupljanja što većih kapaciteta za zaštitu prava i interesa povratničke populacije i države Bosne i Hercegovine na području ovog entiteta.