U Maglaju otvorena izložba „Ex files: Maglaj kakvog smo voljeli“

160905007.1_xl

U Maglaju, u nekadašnjem socijalističkom gigantu „Mapex“, je otvorena izložba „Ex files: Maglaj kakvog smo voljeli“, od strane mladih okupljenih oko udruženja „Dictum Factum“.

Ekipa mladih je pokrenula akciju digitalizacije interesantnih fotografija koje svjedoče o životu, ljubavi i načinu življenja prijašnjih generacija, a fokus izložbenog tima je bio na digitalizaciji građe u periodu od 1930. do 1999. godine.

Do sada je prikupljeno preko 500 fotografija, a ostatak prikupljene građe će biti uskoro dostupan na web platformi koja će se moći nadopunjavati, dok je na izložbi postavljeno 70 digitalno obrađenih i izrađenih fotografija, kao i specijalna digitalna soba projekcijama preko 80 fotografija i video materijala.

Otvorenje izložbe, koja je bila izuzetno posjećena, je začinio i nastup osnivača legendarne maglajske grupe „Osmijeh jutru“, Ekrema Softića, koji je prezentovao svoje kantautorske kompozicije i repertoar muzike „retro-maestro“ koja se slušala i svirala u vremenima koja su obražena na izložbi.

Poseban dojam na samom otvorenju izložbe su ostavile djevojke koje su prezentovale modu koja je bila aktuelna na večernjim izlascima šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i postavke predmeta od ličnog značaja za Maglajlije, kao što su značke giganta „Natron“, festivala Studentsko ljeto, digitalizovane iz privatnih arhiva građana Maglaja.

Izložba „Ex files: Maglaj kakvog smo voljeli“ moći će se pogledati do 9. septembra 2016. godine, svakim radnim danom od 17 do 21 sat.

Autor: Medina K.