U Predstavničkom domu usvojen rekordni budžet Federacije BiH od 5,6 milijardi KM

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Budžet za 2022. godinu u rekordnom iznosu.

Za je glasalo 59 poslanika, protiv je bilo 28 a dva su bila suzdržana.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu predložen je u iznosu od 5.597.618.777 KM i veći je za dva posto od Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, odnosno za 116,4 miliona KM.

Ono što su poslanici najviše zamjerali Vladi FBiH i za šta su uložili najviše amandmana odnosilo se na podsticaj za poljoprivredu. Ono što većina njih ističe jeste da je potrebno unaprijed razmišljati o krizi hrane koja će uslijediti zbog rata u Ukrajini.

Poslije rata tek dolazi rat što se tiče hrane“, poručili su.

Naglašena je potreba za domaćim brašnom i pšenicom, kao i drugim osnovnim proizvodima, a mnogi, poput zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić, osudili su premijera Fadila Novalića zbog toga što je akcenat na uvozu.

Inače, za poljoprivredne poticaje je izdvojeno 106 miliona KM i predstavlja povećanje od 22 posto ili 19 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet. Poslanik SDP-a Damir Mašić je poručio premijeru Novaliću i Vladi FBiH da do povećanja nije došlo zbog dobrih mjera te institucije, nego zbog poskupljenja hrane i svih drugih namirnica.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici utvrdila dva amandmana na Prijedlog budžeta. Budući da je Vlada predlagač budžeta, amandmani su postali sastavni dio prijedloga tog akta.

Jednim od amandmana, planirano je ukupno 29 miliona KM na poziciji kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine, tako što je tri miliona pridodano s Kapitalnog transfera privatnim preduzećima i predzetnicima (Japanski grant).

Drugim amandmanom, iz istog izvora je umanjeno 300.000 KM te namijenjeno trima naučnim ustanovama – po 100.000 Hrvatskoj akademiji za znanost i umjetnost BiH, Akademiji nauka i umjetnosti BiH te Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.

Klix.ba