U velikoj sali Doma kulture u Kaknju održana promocija knjige prof. dr. Denisa Bećirović-a

U velikoj Sali Doma kulture održana je promocija knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“, autora prof. dr. Denisa Bećirovića, pri čemu je najavio da nastavlja pozitivnu kampanju

Pored autora, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori doc. dr. Goran Behmen, general Mustafa Polutak, mr. Ferid Buljubašić, doc. dr. Benjamina Londrc, Saša Magazinović, Nerkez Arifhodžić i književnik Hadžem Hajdarević.

Knjiga sadrži dokumentirana izlaganja Bećirovića kao poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH od 2006. godine, njegove izjave i izlaganja na domaćim i međunarodnim skupovima, poslaničke prijedloge i inicijative. Knjiga sadrži i njegova pisma domaćim i međunarodnim zvaničnicima u navedenom periodu, kao i kritičke stavove prema zagovaračima secesije BiH, ali i inicijativu za ustanovljenje državnog ministarstva poljoprivrede.

Vrijeme uoči početka predizborne kampanje, skoro svi politički subjekti, a posebno kandidati za Bošnjakog člana predsjedništva BiH koriste i kao predizbornu kampanju i prije njenog zvaničnog početka. U Kaknju je to već učinio Kandidat Šefik Džaferović (SDA). Fahrudin Radončić (SBB-Fahrudin Radončić) to je najavio za nedjelju 26.08. također u Sali Doma kulture. Denis Bećorović (SDP) predstavljajući svoju knjigu također je nastupio u predizbornom političkom ambijentu koji je uveliko počeo.

Obraćajući se prisutnim, kako piše službena WEB stranica SDP-a BiH, dr. Denis Bećirović se, između ostaloga osvrnuo na problem nedostatka kulture dijaloga i nedostatka povjerenja u političkom i društvenom životu u Bosni i Hercegovini: „Svoju zadaću, između ostalog, vidim i u tome da razvijamo novu političku kulturu dijaloga, međusobnog uvažavanja, izgradnje povjerenja i saradnje.

Nama, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima i ostalim u Bosni i Hercegovini niko sa strane ne može donijeti sreću. To možemo učiniti samo zajedno. Ili ćemo zajedno krenuti naprijed ili ćemo zajedno propadati u bijedi, izolaciji i siromaštvu. Treće opcije nema.“

Inače na promociji ove knjige, ne samo u Kaknju, autor Bećirević svim građanima BiH šalje poruku kojom naglašava da zajednički državni identitet treba prihvatiti tako da on obuhvaća sve građane i narode naše domovine. „To znači da se Hrvati ne zauzimaju samo za prava Hrvata, Bošnjaci samo za prava Bošnjaka, Srbi samo za prava Srba nego i jedni za druge. To nije identitet koja ukida nacije. To je ono što njemački filozof Habermass naziva nacijom građana države, koji sami drže u rukama svoju politički sudbinu“, rekao je Bećirović.

(I.I. KL. INFO)