Upoznajte kakanjku Martinu Stijepić (dobitnica srebrene značke UNSA): Ako od života očekujete više, morate dati više sebe

Martina Stijepić ima 24 godine, rođena je u Njemačkoj, ali od svoje treće godine živi u BiH. Osnovnu školu je završila u Kaknju, OŠ “Omer Mušić”, a srednju školu završava 2015. godine u Katoličkom školskom centru “Sv. Josip” Sarajevo – Srednja medicinska škola.

Kako kaže za naš portal Kakanjinfo slobodno vrijeme provodi u prirodi, čitajući i u druženju sa svojim ljubimcima. Jedna interesantna ličnost, dobitnica priznanja Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom 9,0. Završila je Prirodno-matematički fakultet na Univerzitetu u Sarajevu, Odsjek za biologiju – Nastavnički smjer, a njena trenutna akademska titula glasi bachelor biologije nastavnički smjer.

Ovo je njena priča . . .

Opišite sebe u 5 riječi?
Ne volim baš mnogo o sebi da pričam, pa ovo i nije baš lagano pitanje, ali mogu reći da moji prijatelji često za mene kažu da sam odgovorna, uporna, iskrena, komunikativna i tvrdoglava.
Vaše medalje, priznanja, certifikati, učešća u nekim projektima, značajnim programima?
Dobitnica sam posebnog priznanja Univerziteta u Sarajevu – srebrena značka za postignut prosjek od 9,0 kroz sve četiri godine prvog ciklusa studija.
Koristite li društvene mreže i zašto?
Nemam mnogo vremena za društvene mreže. Koristim samo Facebook i Viber. Facebook zbog kontakta sa meni dragim ljudima, a Viber koristim zbog posla.
Odakle interesovanje za Vaš poziv/školu?
Oduvijek sam voljela prirodne znanosti, biologiju naročito. Iako je moj prvi odabir bila medicina, danas sam sretna što sam profesorica biologije.

Je li bilo premišljanja I razmišljanja šta i kako dalje poslije srednje škole?
Naravno. To je nešto kroz što većina maturanata prolazi. Imate veliku odgovornost u tom trenutku da odaberete ono što vas čini sretnim, ali i ono od čega ćete moći da živite. Nažalost, to dvoje se rijetko kad poklapa.
Kako je tekao taj put?
Kao što sam i rekla, moj prvi odabir je bila medicina. Nakon neuspjelih pokušaja da upišem medicinu “pauzirala” sam godinu dana. No, to i nije bila pauza u pravom smislu te riječi. Tijekom te godine sam radila svoj pripravnički staž za medicinsku sestru-tehničara i položila stručni ispit. Svakako sam znala da ću nastaviti školovanje, ali sam htjela da osiguram i to svoje primarno zvanje koje doista i dan danas volim.

Možete li nam reći nešto o početcima, kako se javila ljubav prema fakultetu ?
Medicina i biologija su dosta bliske. Tako da je logičan sljedeći odabir i bio PMF – Odsjek za biologiju. Još I kroz školovanje za medicinsku sestru shvatila sam da volim interakciju sa ljudima. Rodila se i ljubav za prenošenjem znanja na mlađe naraštaje i upravo zbog toga sam odabrala nastavnički smjer.
Koliko je bilo potrebno ulaganja I odricanja da biste postigli odlične rezultate na
Fakultetu?

Mnogo truda, mnogo neprospavanih noći i mnogo proučenih knjiga. Sve ide lakše ako ono što učite zaista i volite. Naravno, nisu vam svi predmeti uvijek dragi, niti vam uvijek sve može ići od ruke, ali trudila sam se da u svakom trenutku dam svoj maksimum. Što se na kraju i isplatilo. Završila sam fakultet bez da sam pala i jedan ispit, sa prosjekom od 9,0.
Vaša životna vodilja i podrška?
Ostala mi je nekako zarezana vodilja srednje škole koju sam pohađala, a ona glasi: “Semper magis. (lat. Uvijek više)” I zaista, ako od života očekujete više, morate više sebe i dati. Moja najveća podrška su bili i ostali moji roditelji.

Koja je tajna Vašeg uspjeha i šta biste savjetovali sadašnjim studentima?
Mnogi su me pitali kako uspijem spremiti veliki broj ispita i sve ih položiti sa visokim ocjenama.

Moj odgovor je uvijek isti: rad, red i disciplina. Nema tu neke velike mudrosti. Moji dani su uvijek isplanirani, zadatke koje sam dobijala radila sam odmah bez odlaganja. Naravno da je potrebno mnogo odricanja, ali nakon što bih završila svoje obveze i ispite znala sam da mi ostaje više slobodnog vremena za odomor. Uvijek sam mlađe kolege savjetovala da ne slušaju one koji im kažu da se nešto ne može. Kada nešto želite učiniti naći ćete uvijek način, a kada to ne želite lako nađete izgovor.
Kakve su Vaše poruke mladima i planovi?
Mladima bih poručila da se ne predaju. Znam da nije uvijek lako, naročito ne na Balkanu. Ne dopustite da vama zavladaju predrasude i mržnja. Vjerujte u sebe, svoje talente, snove i težite ka tome da se ostvarite u životu baš onako kako vi to želite. Na kraju krajeva, nije bitno da li ste doktor znanosti ili ste završili samo osnovnu školu, bitno je da ste čovjek. Što se mojih planova tiče, trenutno moj primarni cilj je završiti drugi ciklus studija, te steći zvanje magistar biologije – nastavnički smjer.

Da li ste razmišljali o odlasku iz BIH ili vidite perspektivu ovdje u matičnoj državi?
Moram priznati da još uvijek o tome ne razmišljam. Imala sam nekoliko prilika da to učinim, ali ostajala sam pri svojoj želji za obrazovanjem. No, razumijem i sve one koji se odluče na taj korak. Jedna sam od rijetkih kojoj se ukazala prilika da se zaposlim poslije studija. Ali, svi smo, nažalost, svjesni da je u našoj zemlji jako teško napredovati i pri tome pristojno zaraditi. Moramo biti realni i prihvatiti činjenicu da mnogi ljudi u BiH ne žive, već preživljavaju.
Kako vidite sebe u budućnosti?
Nisam od onih koji razmišljaju mnogo unaprijed niti za to imam previše vremena. Više si volim postavljati neke ciljeve, pa kako koji cilj ispunim tako si zacrtavam novi. U životu idem lagano, stepenik po stepenik i pokušavam u svakom trenutku da budem spremna odgvoriti na izazove koje mi život nosi. Ono što mogu sada reći jeste da se nadam da ću do kraja godine biti magistar svoje struke.
Volite li politiku?
Ne. Ja sam profesorica biologije. Ono što ja volim i što me zanima jeste da moji učenici nauče biologiju, ostanu zdravi i sretni sa svojim obiteljima.
Poruka za kraj?
U vrijeme svih ovih nedaća koje su nas zadesile, od pandemije, preko zemljotresa do strašnih tragedija želim svima da ostanu zdravi, ispunjeni ljubavlju i da se osmjehnu novom danu i novoj godini.

KAKANJINFO

U 2020.godini svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu su upriličeni i organizovani u online formatu zbog aktuelne situacije s pandemijom.

U sklopu ove svečanosti promovirano je ukupno 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu a među njima nagrađeni su oni najbolji, koji svoje slobodno vrijeme, trud, novac i godine nisu štedili za obrazovanje.

Proteklih godina portal Kakanjinfo je kroz nekoliko faza promovisao sve nadarene i uspješne kakanjke i kakanjce koji su nizali redovno sve svoje uspjehe na polju nauke, sporta, obrazovanja, kulture ovdje ili u inostranstvu i koji kao “Ambasadori u polju nauke i obrazovanja”, predstavljaju naš Kakanj u najboljem svjetlu gdje god da se nađu.

POZIV PORTALA KAKANJINFO.COM – POŠALJITE SVOJU PRIČU, PODIJELITE USPJEH!

Mi im ovom prilikom iskreno Čestitamo, i pozivamo roditelje i nastavno osoblje škola, sve uspješne osnovce, srednjoškolce, studente, doktore i magistre da nam se pridruže u ovom projektu i promociji naših uspješnih sugrađana kako u Kaknju tako i u drugim gradovima BIH, i u dijspori, od uspješnih sportista i učenika da nam se slobodno jave na email [email protected] ili [email protected] sa svojom pričom.