Mladi bahati revolveraši žele na tron: Je li u toku rat za novog šefa podzemlja u Sarajevu (FOTO)

Celo-Delalic

Sarajevski kumovi podzemlja koji su ranije vladali gradom već odavno su ili pod zemljom ili u zatvoru ili u bjekstvu. Na ulicama glavnog grada posljednjih godina stasava nova generacija momaka koji žele zavladati kriminalnom scenom i nametnuti svoje zakone.

Nakon odlaska „sarajevskih kumova podzemlja“, u zatvor, prisilnu penziju ili pak pod zemlju, na ulicama glavnog grada BiH posljednjih godina stasava nova generacija opasnih momaka koji žele zavladati kriminalnom scenom u našem gradu i nametnuti svoje vlastite „zakone“.

Ćele, Gaši i ostali…

Pri tome se ne libe iskazati svu svoju brutalnost zbog koje u posljednje vrijeme ispaštaju i obični građani. U revolveraškim obračunima naoružanih i bahatih maloljetnika i sitnih razbojnika stradaju slučajni prolaznici, žene i djeca. Drogirani i do zuba naoružani srednjoškolci konstantno pune stupce crnih hronika. Samo u julu mjesecu u Sarajevu se bilježi dvostruko ubistvo u Starom Gradu, obračun i pucanje te izgurivanja automobila sa ceste na Ilidži, svađa i pokušaj ubistva u Kovačićima, ali i ranjavanje žene, obične građanke koja se našla na putu 15-godišnjeg revolveraša kojeg je naljutila svađa u saobraćaju.

Mladi razbojnici pokazuju da su „opasni“ nastojeći tako zauzeti mjesta nekadašnjih žestokih momaka Sarajeva poput dvojice Ćela, Ismeta Bajramovića i Ramiza Delalića ili pak Muhameda Ali Gašija, Zijada Turkovića, Nasera Keljmedija i drugih koji su u jednom trenutku bili prava okosnica istinske kriminalne mreže Sarajevu, ali i BiH. Javna je tajna da red u podzemlju podrazumijeva i red na ulicama jer oni koji vladaju podzemljem „sklanjaju“ one koji prave probleme kako bi nesmetano mogli obavljati svoje prljave poslove. Tada su i ulice mirne. No, česti obračuni na sarajevskom užarenom asfaltu pokazuju upravo kako se različite grupe i bande nadmeću za vodeću ulogu u kriminalnom miljeu. U vrijeme vladavine gore navedenih „bosova“ kriminala je itekako bilo kao i sukoba među ilegalcima, ali se takvi sukobi nikada nisu prenosili na ulice u kojima bi stradali i obični građani.

Na spomen sarajevskog podzemlja svakako je nezaobilazno ime Ramiza Delalića, koji je ubijen 27. juna 2007. u centru Sarajeva.Ramiz Delalic

Delalić, rođeni Pribojčanin koji je odrastao i gangsterski zanat učio na ulicama glavnog grada BiH, u javnosti je postao poznat nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, u martu 1992. godine, za šta mu je nakon rata i suđeno, ali taj proces nikada nije okončan. Osim ovog ubistva, Delalić je bio poznat i kao vođa jednog kriminalnog klana koji je godinama vladao Sarajevom.

Uz njega za najžešće sarajevske momke vezalo se ime Delalićevog ratnog saborca i čovjeka sa istim nadimkom – Ismeta Bajramovića Ćele, koji se ubio 2008. godine.Ismet Bajramovic Celo

Obojica Ćela tokom rata u BiH bili su komandati specijalnih jedinica, a poslije potpisivanja sporazuma u Daytonu vratili su se svojim starim poslovima. Poslije rata Delalić i Bajramović su u nekoliko navrata hapšeni, ali su, po mnogima, zbog ratnih zasluga ekspresno i puštani. Općepoznata činjenica je i ta da se dvojica Ćela međusobno nisu dirala, niti su se jedan drugom miješali u poslove.

muhamed ali gasi

Muhamed Ali Gaši je postao nekrunisani kralj podzemlja kada se suprotstavio Ramizu Delaliću Ćeli koji je tada suvereno vladao podzemljem. Ali Delalić je ubrzo ubijen, a Gašiju se sudilo za njegovo ubistvo, ali mu krivica nikada nije dokazana, iako je zbog drugih krivičnih djela osuđen na 20 godina robije.

U međuvremenu, na ulicama odrastaju nove generacije koje nasilu žele da dobiju status „žestokih momaka“, pa se po uzoru na prethodnike također bave svim i svačim od trgovine droge i oružja, do kamatarenja, krađa automobila i slično.

U gradu je desetak kriminalnih klanova, još više malih bandi koje se međusobno sukobljavaju u pokušaju da uspostave svoju vadavinu. Pri tome se slobodno nadmeću i za medijsku pažnju.

Jednim takvim klanom zasigurno rukovodi klan Sejfovića, braća Anel i Amel, te njihova sestra Amela, koji su posljednji put u javnost dospjeli nakon novembarske pljačke Raiffeissen banke na Ilidži iz koje je odneseno oko 300.000 KM, a kada je i ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić. Amel Sejfović je prvoosumnjičeni za ovu pljačku sa fatalnim ishodom, a osim njega značajnu ulogu u planiranju svega imala je i njihova sestra Amela Sejfović. Anel Sejfović je oslobođen sumnje za učešće u razbojništvu jer je u vrijeme njenog odvijanja već bio u zatvoru zbog drugog djela.

Aleksandar i Đorđe Lazarevski, kako se čini, suvreno vladaju Starim Gradom te su njihovi dosjei sve deblji. Glavni su akteri pucnjava, razbojništava, ali i drugih krivičnih djela u ovom dijelu Sarajeva. Iza rešetaka su zadnji put dospjeli nakon obračuna na Bjelavama koji se dogodio prošle godine kada su pucajući iz automatske puške na svoje protivnike ranili dedu koji je pošao na jutarnju molitvu.

Mirza Hatić, koji je prošle godine uhapšen u spektakularnoj akciji FUP-a, važi za jednoga od glavnih reketaša u gradu na Miljacki.mirza hatic

Tada je uhapšen zbog reketarenja privrednika iz Sarajeva od kojeg je iznudio 150.000 KM. Hatić, za kojeg se veže i veliki broj drugih krivičnih djela, osuđen je na petogodišnju kaznu zatvora nakon što je priznao krivnju i organima gonjenja otkrio one za koje je godinama obavljao njihove prljave poslove. U policijskim evidencijama je zabilježen više od 20 puta od 2002. godine i to zbog pokušaja ubistva, ugrožavanja sigurnosti, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja.

Prljavi poslovi

Poznati Šeik od Alipašina čije je pravo ime Almir Pazarac jedan je od bahatijih nasilnika na ulicama Sarajeva. Trenutno je u pritvoru zbog pucnjave u strogom centru Sarajeva, tačnije u kladionici smještenoj u sarajevskom naselju Marijin Dvor. Pucnjave i incidenti koje je izazvao sve dok nije završio iza rešetaka svakodnevno su plijenile pažnju medija.seik od alipasina 2

Svi ovi sitni kriminalci, ali i mnogi drugi koji pripadaju različitim sitnim klanovima i izazivaju pometnju na ulicama kao što su Anel Botić, Anes i Adis Mešić, Alem Gadžo… dobro su poznati sarajevskoj policiji koja se uporno poziva na statistiku tvrdeći da je situacija u gradu savim zadovoljavajuća, te da je kriminal u padu. To uopće ne tješi građane jer je „situacija na terenu“ ipak nešto drugačija. Ono što je postalo savim jasno jeste činjenica da je perspektiva koja se nudi mladima u ovoj državi izuzetno siromašna pa se tako oni zbog teške ekonomske situacije ne libe toga da do novca dođu radeći prljave poslove. Tako će učiniti sve da uđu u kriminalne krugove iz kojih nema natrag. Koliku će građani cijenu platiti zbog svega toga ostaje da se vidi.

Prijetio i policiji

Novinske stupce crne hronike donedavno je redovno punio i Benjamin Delalić, sin Ramiza Delalića Ćele. Benjamin je još kao maloljetnik dospio u policijske evidencije, a za njega se vezao gotovo svaki vatreni obračun u gradu. Za posljednjih šest godina više od 14 puta je prošao kroz policijske evidencije zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja sigurnosti, izazivanja opće opasnosti, nedozvoljenog držanja oružja i iznuda. Posljednji put je uhvaćen kada je otvoreno prijetio policajcima da će ih ubiti. Zabilježeno je to prilikom rutinske kontrole saobraćaja u Istočnom Sarajevu. Tada je on uspio umaći policiji, ali je ostavivši prijatelja u rukama saobraćajne patrole pozvao njega ne telefon kako bi poručio policajcima da ih čeka smrt od njegove ruke.

„Na šake“ pa na piće

Obračuni između žestokih momaka u postratno vrijeme kada su podzemljem vladali uistinu opasni kriminalci nije bilo ni slično onome čemu danas svjedočimo. Pucnjave iz auta u pokretu jednih na druge pa bijeg i skrivanje nije bilo opcija. Tako Mirsad Zulić Campo, koji je također bio jedan od opasnih momaka u Sarajevu, u jednom od svojih intervjua je ispričao kako su se ranije obračunavali. Isticao je kako su sada lažni mangupi postali gradski velikani. Ranije, ako bi neko imao problem s nekim, njih dvojica izađu, pobiju se, ustanovi se ko je jači i onda, najčešće, odu na piće ili se sutra pomire. Nije, isticao je Campo, bilo pištolja, noževa i ovog današnjeg kaubojskog vremena opasnog za svakoga.

faktor